• RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin

Kebaikkan Minum Air Limau Panas

Mulakan hari anda dengan satu cawan air suam dan jus limau yang dicampur dan dinamakan air limau panas.  Kerana ia begitu mudah untuk disediakan dan mempunyai kebaikkan yang banyak untuk diabaikan.

Diantara kebaikkan minum air limau panas ialah:
Meningkatkan sistem imunisasi badan anda – Kerana limau adalah buah yang tinggi kandungan Vitamin C dan kalium. Vitamin C penting untuk elak daripada selsema dan kalium merangsang otak & fungsi saraf dan membantu mengawal tekanan darah.
Keseimbangan pH – Percaya atau tidak limau adalah makanan yang sangat beralkali. Sifat limau memang berasid, tetapi di dalam badan kita limau menjadi beralkali (asid sitrik tidak mewujudkan keasidan dalam badan setelah dimetabolismekan). Seperti yang anda tahu kesihatan baik berpunca dari sebuah badan yang beralkali, ia adalah kunci kepada kesihatan yang baik.
Membantu untuk  penurunan berat badan – Limau mempunyai serat pektin yang tinggi dapat membantu melawan nafsu lapar. Ia juga telah menunjukkan bahawa orang-orang yang mengekalkan diet yang lebih alkali kehilangan berat badan lebih cepat.
Memelihara sistem pencernaan - Air suam berfungsi untuk merangsang saluran usus dan pengecutan otot dalam dinding usus dan menjaga keseluruhan yang ada di dalam usus. Lemon atau limau juga tinggi dengan mineral dan vitamin dan bantu membuang toksin dalam saluran penghadaman.
Bertindak sebagai penyingkiran toksin - Jus limau atau lemon membantu mengepam keluar bahan-bahan yang tidak diingini kerana limau meningkatkan kadar pembuangan air kecil dalam badan. Toksin yang dikeluarkan pada kadar yang lebih cepat dan membantu menjaga saluran kencing terus kekal sihat.
Memutihkan kulit - Vitamin C membantu penurunan kedutan pada kulit. Limau sebagai agen pembersihan toksin dalam darah dimana ia membantu mengekalkan kulit yang sihat.